Antibiotikumok a tífuszos láz miatt

Áttekintés

A tífuszos láz a Salmonella typhi baktériumok okozta fertőző betegség. A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok (CDC) évente 22 millió esetet és 200 000 halált halálra becsülnek. Az Egyesült Államokban kevésbé fordul elő, éves becslések szerint mindössze 400 esetben. A CDC megállapítja továbbá, hogy az antibiotikumok alkalmazása a betegség rövidebb időtartamát és a tífuszos láz okozta halálozás kockázatát eredményezi. A gyógyszerrezisztencia kialakulása azonban problémákat okozott a terápia antibakteriális választási lehetőségeiben.

Klóramfenikol

Korábban az amoxicillinnel és a trimetoprim-szulfametoxazollal együtt a kloramfenikol már a kábítószer-rezisztencia fokozódása miatt a tífuszvessző választása miatt elvesztette a kedvét. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése az 5-8 százalékos visszaesési arányról, valamint a krónikus hordozóállapot kialakulásáról, amelyben a tünetek megszüntetése után továbbra is a baktériumok pozitív és pozitív A brit Medical Journal 2006. júliusi számában megjelent cikkében Dr. Zulfiqar Bhutta azt írta, hogy a kloramfenikol még mindig kielégítő gyógyulási arányt nyújt a kábítószerrel érzékeny tífuszok számára. Dr. Bhutta ezekben az esetekben korlátozza az egyéb kábítószerek, például a fluorokinolonok használatát a további gyógyszerrezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében.

amoxicillin

Az amoxicillin egy jól tolerálható gyógyszer, amelyet orálisan vagy az izomba vagy vénába injektálhatunk. Dr. Bhutta számol be arról, hogy a tífusz-lázban történő alkalmazása visszaesési aránya 4-8 százalék.

A trimetoprim-szulfametoxazol

A trimetoprim-szulfametoxazol vagy a TMP-SMX szájon át vagy vénába injektálható. A WHO jelentése szerint a 6 hetes TMP-SMX kezelés hatékonyan képes kezelni a krónikus hordozók 60 százaléka.

fluorokinolonok

A fluorokinolonok közé tartoznak a ciprofloxacin, a levofloxacin és a norfloxacin. Ezek a gyógyszerek a WHO szerint mind a gyermekek, mind a felnőttek számára a legjobb választásnak tekinthetők a tífusz-láz kezelésére. A fluorokinolonokkal szembeni rezisztencia jelentései folyamatosan nőttek, különösen Indiában és Ázsiában. Ezért nem szabad olyan magas rezisztenciájú területeken használni őket, amíg a laboratóriumi vizsgálatok azt mutatják, hogy a fertőző baktérium érzékeny a gyógyszerre. A ciprofloxacin krónikus vivőanyagokban történő alkalmazása a baktériumok 80% A WHO jelentése szerint.

A ceftriaxon egy injektálható antibiotikum, amely a harmadik generációs cefalosporinokkal együtt válik szabadon választva olyan esetekben, amikor a fluorokinolon rezisztencia lehetősége magas, állítja a CDC. Súlyos mellékhatások, például allergiás reakciók és sárgaság, vagy a bőr sárgulása jelentkezhet.

Az azitromicint a WHO szerint felnőtteknél és gyermekeknél is alkalmazzák tífuszos láz kezelésére. A ceftriaxon és más harmadik generációs cefalosporinokkal együtt hatékonyan kezelheti az első sorú gyógyszerekkel és fluorokinolonokkal szemben ellenálló eseteket.

A ceftriaxon

Az azitromicin