A hüvelyi ultrahang és életképes terhesség pontossága

Míg számos orvos irodája vizeletvérrel vagy vérvizsgálattal igazolja a feltételezett terhességet, a szakemberek általában kémiai megerősítést követnek ultrahanggal, hogy igazolják a terhesség életképességét. Az ultrahangok segítségével az orvosok megvizsgálhatják a terhesség életképességét az embrió elhelyezésével, a terhesség korával és a megfelelő fejlődés látható jeleivel kapcsolatban. Míg a hasi ultrahangok gyakoriak a későbbi terhességben, a transzvaginális ultrahangok lehetővé teszik az embrió korábbi képalkotását, és sok szakember szeretne őket korai vizualizálásra.

Funkció

Az ultrahangvizsgálat célja a terhesség alatt a terhesség normális előrehaladása. Az AmericanPregnancy.org magyarázata szerint a korai ultrahangos orvosok segítenek abban, hogy a terhesség életképes legyen. A hat hétnél hosszabb terhességi korban lévő embriók esetében az ultrahangoknak olyan embriónak kell lenniük, amelynek szívverése és a méhben található terhességi zsák van. Ha úgy tűnik, hogy a terhességi zsák kívül van a méhen, a terhesség ektópiás, és nem életképes. A hathetesnél hosszabb, terhességi korhatárt meghaladó embriók általában nem életképesek.

Időkeret

Míg a szakemberek bármikor dönthetnek úgy, hogy ultrahangot használnak a terhesség alatt, sokan korai ultrahangot végeznek, hogy egyszerűen csak megerősítsék a terhesség életképességét, mielőtt előrehaladna. A ProChoice.org megjegyzi, hogy a transzvaginalis ultrahangoknak az az előnye, hogy lehetővé teszik az embrió vizuális megjelenését sokkal gyorsabban, mint a hasi ultrahangok, jellemzően csak négy-öt hetes terhességi korban lévő embriók jelennek meg transzvaginális ultrahangon, míg közel hat hetet vesz igénybe a hasi ultrahang megjelenítés.

eljárás

A transzvaginalis ultrahang, szemben a hagyományos hasi ultrahanggal, megköveteli a szondának a hüvelybe való beillesztését. A RadiologyInfo.org megjegyzi, hogy az eljárás egyik előnye, hogy egy nőnek nem kell kitöltenie a húgyhólyagját vízzel – kényelmetlen előfeltétele a hasi ultrahangnak a terhesség korai szakaszában – transzvaginális eljárás előtt. Az ultrahang szonda lehetővé teszi, hogy az ultrasonagrapher a méh és a petefészkek vizuálisan megjelenjen a méhnyakon keresztül, ami a hüvely és a méh közötti gátat képezi.

Pontosság

Az ultrahangok nagyon pontos értékelést nyújtanak a terhesség életképességéről – egy képzett ultrahang-szedő az ultrahangból származó információkat használja fel az embrió elhelyezésének és a szívverés jelenlétének meghatározására, mindkettő pedig a képzett szem számára is. Az ultrahang másik gyakori alkalmazása azonban a gesztációs kor meghatározása. Itt, megjegyzi, az AmericanPregnancy.org, a transzvaginális ultrahang becslések szerint durva, de nem feltétlenül határozza meg az embrió életkorát. Ennek az az oka, hogy a nők reprodukciós ciklusai és az embrionális növekedési ütemek közötti különbségek befolyásolják az embrió méretét.

Szakértői Insight

Noha az ultrahangok nem okoztak károkat sem anya, sem csecsemő számára, mindamellett nem végeztek orvosi indikációkat kivéve. Emiatt a gyakorló szakemberek különböznek az ultrahanggal kapcsolatos megközelítésükhöz képest, és néhányan nem támaszkodnak rájuk. Az ultrahangok helyett az orvosok dönthetnek úgy, hogy monitorozzák a terhesség életképességét és progresszióját a hormonok vérvizsgálatával és a méhméret mérésével. Az AmericanPregnancy.org megjegyzi, hogy nem szokatlan, ha egy nõ egyetlen ultrahang nélküli normális, nem szövõdõ terhességet végigkíséri, ha ez az orvos elõnye.