Arthrogram mellékhatások

Áttekintés

Arthrogram, amelyet artroszkópiának is neveznek, egy eljárás a csont belső szerkezetének értékelésére, beleértve az ínszalagokat, az inak és a porcokat. Ez alatt az eljárás során az orvos kontrasztanyagot, például levegőt, festéket vagy vizet injektál a beteg közösségébe. Az orvos ezután képes röntgen-, CT- vagy MRI-ről nézni az ízület belsejét. Az arthrogramot tipikusan az orvos segítségére használják az ízületi problémák diagnosztizálására, például az izom, ínszalag vagy ín lebomlására vagy károsodására. A betegeknek ismerniük kell az arthrogram mellékhatásokat, mielőtt ezt az eljárást elvégeznék.

Ízületi fájdalom

Arthrogram-kezelés után a betegek fokozott fájdalmat vagy duzzanatot tapasztalhatnak a kezelés helyén, a Michigan Egyetem Egészségügyi Rendszer jelentése szerint. A kötődmény szokatlanul puffadt lehet, és az érintésre érzékeny lehet. A közös kényelmetlenség korlátozhatja a beteg azon képességét, hogy normálisan mozgassa az érintett szövetet. Az arthrogram ezen mellékhatásai ideiglenesek és fokozatosan csökkennek az eljárás után körülbelül 1-2 nappal. Azok a betegek, akiknek az arthrogramja után állandó vagy súlyos ízületi fájdalmat tapasztalnak, orvoshoz kell fordulniuk.

A beadás helyén fellépő reakció

A kontrasztanyagot tartalmazó injekció helyét körülvevő bőr szokatlanul vörös vagy duzzadt lehet, a Drugs.com figyelmeztet. Ezenkívül egyes emberek égési érzést tapasztalhatnak az injekció beadásakor. Az érintett bőrterület kényelmetlenül érzi magát, és érzékeny lehet az érintésre. Az injekció beadásának helyén fellépő reakció mellékhatásai általában az arthrogramtól számított néhány napon belül esnek vissza.

Zsibbadás vagy bizsergés

A betegek szokatlan érzést kelthetnek a zsibbadás vagy bizsergés ellen a vizsgált ízület közelében. Bár az arthrogram ezen mellékhatásai kellemetlenek lehetnek, általában néhány nappal a betegek beavatkozása után megoldódnak.

Kattintson vagy rácsos zajt

Az arthrogram azt eredményezi, hogy a vizsgált kötés körül nagyobb mennyiségű folyadék halmozódik fel. Ennek következtében a betegek szokatlan kattanást vagy rácsos zajt észlelhetnek az érintett kötés mozgatása során. Ez az arthrogram mellékhatás normális, és a kezeléstől számított 24 órán belül csökken, a Boston Children’s Hospital jelentése.