Rossz pulzusszám

Talán hallottad, hogy orvosod vagy nővéred megemlítette, hogy ellenőrizni kell a “létfontosságú tüneteidet”. A hőmérsékletre, az impulzusra vagy a szívfrekvenciára, valamint a percenkénti lélegzetszámra utalnak. Ezeket a méréseket létfontosságúnak nevezik, mivel egy pillanatra képviselik a test állapotát.

szempontok

A szívritmus, a többi méréshez hasonlóan, az életkorától, fizikai egészségi állapotától, aktivitásától, levegő hőmérsékletétől, súlyától, gyógyszereitől és a stressz hiányától függ. Ha a tengerszint alatt él, és nagy magasságban tartózkodik, akkor a pulzusszám változhat, hogy kompenzálja a levegőben lévő oxigén mennyiségét. A szívfrekvenciája folyamatosan ingadozó – olyan, mint a vérnyomása, a test szükségleteinek megfelelően bármely adott pillanatban. Azonban, ha folyamatosan figyeli a pulzusszámát, akkor olyan trendet láthat, amely hasznos lehet, mondja a Mayo Clinic.

Jelentőség

Edward R. Laskowski, M. D., a Mayo klinikán a felnőttek átlagos nyugalmi pulzusszáma 60-100 ütés / perc. Ha Ön egy képzett sportoló, akkor a szokásos pihenő pulzusa 40 ütés / perc lehet. Az alacsonyabb pulzusszám azt jelenti, hogy a szíve képes hatékonyan működni. Ez általában a szív-érrendszeri fittség jele. Ne feledje, a pihenő szívritmusokat akkor mérjük, ha nem vagyunk aktívak. Ha pihentél, de hangsúlyoztad is, szívritmusod valószínűleg magasabb.

Pulzusmérés

A pihentető pulzusmérést egyszerűen más eszközök nélkül is meg lehet mérni, kivéve egy órát vagy órát egy másik kézzel. Speciális pulzusmérők viselhetők, ha gyakorolsz. Ezek a meglehetősen bonyolult eszközök rögzíthetik a pulzusszámot és egyéb fontos jeleket, tárolhatják őket, és néhányan akár elküldhetik a méréseket a személyi számítógépére. Ha meg akarja mérni nyugalmi pulzusát, vegye be a pulzusát. Ehhez a Mayo Klinika azt mondja, kényelmesen üljön a tenyérrel felfelé és pihent egy sík felületen. Tegye két ujját a csuklójára a hüvelyk alatt. Érezheti, hogy a szíve megverte. Az ütem 10 másodpercig az órájával vagy órájával. Ezután szorozza meg a ütemek számát hat. Ez az Ön nyugalmi pulzusa percenként.

Abnormális pulzusszám

Mivel sok olyan változó van, amely befolyásolhatja a pulzusszámát, a szokásos módon nem lehet normális egy másik személy számára. Ha szívbetegsége van, és a pulzusszám nagyon alacsony, jelezheti a problémát. Ellenőrizze, hogy ezt a pulzusmérést ugyanazzal a szívritmusméréssel kívánja-e csökkenteni egy képzett sportolónál. Ha nem fizikailag illik, és ha a pulzusszám általában több, mint 100 ütés percenként, jelezheti a tachycardia vagy a gyors pulzusszám jelenlétét, mondja a Mayo Clinic. Ha nyugalmi aránya általában 60 ütem / perc alatt van, akkor ez bradycardia vagy lassú pulzusszámot jelenthet. Ha a pulzus lassú vagy emelkedett, és más tünetei vannak, mint a szédülés, a könnyed szívérzet, a szédülés, az ájulás, vagy ha nem tudod elkapni a lélegzetét, lépjen kapcsolatba egészségügyi szolgáltatójával.

Szakértői Insight

Nagyobb kockázatot jelent a szívbetegség, például az abnormális pulzusszám, ha dohányzik, túlsúlyos, cukorbeteg, magas koleszterinszint és magas vérnyomás van. Egyéb fontos tényezők közé tartozik a testmozgás hiánya, a családi kórtörténet, és hogy Ön bizonyos etnikai vagy kulturális csoportokhoz tartozik-e, amelyek magasabb szívbetegségben szenvednek. Az összes szívritmusmérési változó miatt, ha érintett a számoddal, keresse fel orvosát. Ha az arányok rendellenesek, sok kezelési lehetőség jobb és kevésbé nyugtalanít. Orvosa meg tudja határozni, hogy a rossz pulzusszám aggodalomra ad okot, és a legjobb megközelítést javasolja.