A sarsaparilla előnyei (smilax)

Áttekintés

A Sarsaparilla, amelyet latin neve, a Smilax is ismert, trópusi növény, amely Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben nő. A liliom család tagjait, gyökereit és rizómait gyógyászati ​​célokra használják fel. A sarsaparilla hagyományos felhasználása általános egészségügyi tonik és számos betegség kezelésére, beleértve a szifilisz, bőrbetegségek és a nők egészségügyi problémáit. A Sarsaparilla bizonyos italokhoz, például gyökér sörhöz is ízelítőt ad. A sarsaparilla gyógyszeres alkalmazása előtt konzultáljon egy szakképzett, botanikailag képzett egészségügyi szakemberrel az adagolás és a biztonságosság érdekében.

Antimikrobiális

A Sarsaparilla gyógykőrténete a 16. századra nyúlik vissza. Mind az európaiak, mind a kínaiak alkalmazták a szifilisz kezelésére, mint alternatív megoldást a higany akkori hagyományos használatára. A sarsaparilla sikerességi aránya viszonylag magas volt, és kevesebb mellékhatás volt, mint a higany esetében. Történelmileg a sarsaparilla a lepra, a gonorrhoea és a láz kezelésére is alkalmas volt. Ez a növénynek antimikrobiális hatása van, vagyis fertőző mikrobákat, például baktériumokat és vírusokat jelent. Dr. Joseph Pizzorno és Michael Murray, a naturopátiás orvosok és a “Natural Medicine Medicine tankönyvének” szerzői szerint a sarsaparilla antimikrobiális hatásai annak tulajdoníthatóak, hogy képesek kötődni az endotoxinok – olyan összetevőkben, amelyek a szervezetben a gasztrointesztinális traktuson keresztül abszorbeálódhatnak Láz okoz. Úgy tűnik, hogy a Sarsaparilla korlátozza az endotoxinok mennyiségét, amelyek belépnek a testbe, és így az általuk okozott károkat.

Gyulladásgátló

A Sarsaparilla endotoxin-kötő képességei hozzájárulnak gyulladáscsökkentő hatásokhoz. Pizzorno és Murray elmagyarázzák, hogy az endotoxinok normálisak ahhoz, hogy belépjenek a testbe, és általában a máj szűrje őket, mielőtt el tudják érni az általános vérkeringést és betegséget okozhatnak. Ha azonban a bélben abszorbeált endotoxinok mennyisége túlzott, vagy ha a máj nem mûködik optimálisan, a méregtelenítés folyamata túlterhelik, és az endotoxinok bejutnak a véráramba. Ez aktiválja az immunrendszert gyulladásos válasz kialakulásához, amely önmagában is okozhat sejtes károkat bizonyos egészségügyi állapotokban, így köszvényben, ízületi gyulladásban és pikkelysömörben. Szintén a Bastyr Egyetem Botanikus Orvostudományi Tanszéke szerint a sarsaparilla egy alteratív – egyfajta gyógynövény, amelyet gyakran használnak a naturopátiás gyógyászatban, krónikus méretű bőrbetegségek, például pikkelysömör gyógyulására.

Wellness Enhancing

Pizzorno és Murray rámutatnak a sarsaparilla történeti felhasználására, mint tonik és vér tisztító. A tonik azt hitte, hogy hangzik az egész rendszer, és egy vér tisztító megtisztítja. Pizzorno és Murray szerint a sarsaparilla hepatoprotektív, azaz védi a májsejteket. Az optimális májfunkció elengedhetetlen az általános wellness számára, mivel ez a szerv alapvető szerepet játszik a szűrő toxinokban, a tápanyagok tárolásában és a hormonok és emésztőanyagok termelődésében. A sarsaparilla növény legfontosabb aktív összetevői a szaponinok, amelyek segítik a szervezet mérgező terhelésének csökkentését. A Sarsaparilla képes csökkenteni a méreganyagokat, miközben megnöveli a máj képző képességét, jelentős szerepet játszhat a betegségek csökkentésében és az általános wellness javulásában.