Antitestek a vérplazmában

Természetes antitestek

A vérplazma olyan antitesteket tartalmaz, amelyek egyfajta fehérjét képesek ellenállni a befogadó szervezetnek idegen anyagnak. A szervezet olyan antitesteket állít elő, amelyek megfelelnek a DNS-ben örökölt természetben előforduló antigéneknek. A terhesség vagy vérátömlesztés útján esetenként bevezetett külföldi antigének szintén a szervezet antitestjeinek kialakulását okozzák. A zárhoz hasonlóan az ellenanyagok a vérplazmában keringenek, és készen állnak arra, hogy megvédjék a megfelelő antigénpártot.

Stimulált antitestek

A születéskor a DNS konfigurálja a celluláris kódokat, amelyek meghatározzák az ember antigén összetételét. Ha az A antigén például jelen van, akkor az anti-A-nak nevezett antitest, ha plazma transzfúzió útján infundálódik, kötődik az antigénhez, ahogy a kulcs egy zárhoz illeszkedik. Miután az anti-A “be van zárva” az A antigénre, a sejt nem képes működni, és a test eltávolítja azt, Karl Landsteiner felfedezte, hogy a természetes vértípusú antitestek ellentétben fordulnak elő. Ha a vér az A antigéncsoport, akkor a keringő plazma antitest anti-B lesz. Ha a vér a B antigéncsoport, a keringő plazma antitest anti-A lesz. Ha a vér az O antigéncsoport, akkor a keringő antitestek mind anti-A, mind anti-B. Ha a vér az AB antigén csoport, akkor sem az anti-A vagy anti-B nem lesz jelen a páciens plazmájában.

Egyéb antitestek

A terhes nő ellenanyagokat képezhet a plazmájában, amikor a magzsa kifejleszti saját genetikailag örökölt antigénjeit. Ha ezek az antigének “idegen “ek az anya számára, ellenszereket fognak létrehozni, a leggyakoribb ellenanyag az anti-D vagy anti-Rh faktor. Az Rh-negatív anyák nem rendelkeznek a D-antigénnel, és ezért ha a baba rendelkezik vele, a teste elő fogja állítani az anti-D antitestet. Az Amerikai Terhességi Szövetség szerint az Rh Immun globulinnal kezelt nőknek Rh A terhesség hete alatt, hogy megakadályozzák az anti-D antitest kialakulását. Ha a baba született Rh vagy D pozitív, akkor újabb adag Rh Immune Globulin-t kell kapnia. Az anti-D antitest az egyetlen ismert megelőzhető ellenanyag a terhesség alatt. Egyéb stimulált antitestek, amelyek a plazmában keringenek, a vérantigének befogadásából vagy expozíciójából származnak. Az általános lakosság vérátömlesztése a recipiens külföldi vérantigénekre bomlik. Az antitesteket felfedező tudósok általában a nevükhöz kapcsolódtak a felfedezésekkel, és több száz, esetleg több ezer antitesttermelő antigén van. Karl Landsteiner vezette a plazma antitestek és a megfelelő antigének kutatását.

Nem minden plazma antitest kapcsolódik a vérbankban és a vérben történő gépeléshez. Ellenanyagok keletkeznek olyan anyagokhoz is, mint a vírusok és allergének. Antitesteket mesterségesen hoztak létre emberekben, amelyeket betakarítanak és vakcinákká válnak. Egyes laboratóriumi vérvizsgálatokban kimutatott antitestek azt mutatják, hogy a páciens fertőzött például a HIV-vel.