Egy élelmiszerlista a gyomor bypass műtét után

Áttekintés

A gyomor bypass műtét után a tested már nem képes elviselni a nagy ételt és bizonyos ételeket. Az eljárás csökkenti a gyomrot a dió méretére, és átrendezi az emésztőrendszerét, hogy a vékonybél egy részét megkerülje. Az élelmiszerek választása korábban csak a folyadékokra lesz korlátozva, de több hónapon keresztül fokozatosan elindul a rendszeres ételeket tartalmazó kisételek felé. Általában a gyomor-gyomor-áteresztő-táplálék-terv négy fázisa van, de az egyes fázisok időtartamának függvénye a sebész preferenciái és a test elviseli az ételt. Mindig kövesse sebész irányelveit.

Első fázis: folyadékok

A műtét után az első napon vagy két napon kezdjük el a kis kortyokat vagy kanál tiszta folyadékot venni. Válasszon folyadékokat cukor, koffein vagy karbonizálás nélkül, például húsleves, almalé, zselatin, víz, tea, instant italkeverékek és jégpallók. Néhány nap, vagy akár egy héttel később, felveheti a teljes folyadékot – olyan ételeket, amelyek szobahőmérsékleten egy szűrőn át jutnak – az Ön étrendjéhez. Válasszon cukormentes, koffeinmentes, nem szénsavas folyadékokat, például fonott krémleveseket, narancslevet, kereskedelmi forgalomban készített magas fehérjetartalmú italokat, pudingot és joghurtot.

A második fázis: Pureed Foods

Ha a sebésze megengedi, adj hozzá pépes vagy felszín alatti ételeket az étrendhez. Választani a szilárd élelmiszerek, amelyek jól keverednek, mint a sovány marhahús, bab, hal, tojásfehérje, tofu, bogyós gyümölcsök és zöldségek. Adjunk hozzá olyan folyadékot, mint a víz, zsírmentes tej, gyümölcslé vagy húsleves, és keverjük össze egy sima paszta vagy vastag folyadékkal.

A harmadik fázis: puha szilárd élelmiszerek

Néhány hét múlva a sebésznek lehetővé kell tennie, hogy olyan ételeket adjon hozzá, amelyeket pirkával lehet levágni. Próbáljon meg finomra vágott húsokat, halat és baromfit, konzerv vagy puha friss gyümölcsöket, jól főzött zöldségeket, zsírmentes frissen hagyott babot, hashot, puha főtt tojást, túrót, lágy sajtot, zabpehelyet, burgonyapürét, alacsony zsírtartalmú levest és tofuot. . Hangsúlyozza a magas fehérjetartalmú ételeket, és szükség esetén fehérjetartalmú táplálékkiegészítőket használ fel naponta táplálkozási céljainak eléréséhez. Bizonyos lágy ételeket ebben a szakaszban nehéz megemészteni, ezért kerülje a ragadós ételeket, például a kenyeret, rizst, tésztát és mogyoróvajat, kemény Húsok és szeletes zöldségek. Kerülni kell a magas zsírtartalmú ételeket, mint például a vajat, a krémsajtot, a majonézt, a kolbászt, a teljes tejet, a salátaönteteket és az ételeket, például a desszerteket, a zsetont és a pattogatott kukoricát.

Fázis négy: szilárd élelmiszerek

A műtét után három hónapon belül a sebész valószínűleg lehetővé teszi, hogy fokozatosan adjunk hozzá szilárdabb ételeket az étrendhez. Folytassuk a magas cukor, magas zsírtartalmú, szénsavas italok és élelmiszerek elkerülését, és először a proteinünket. Elõször el kell kerülni a nehezen emésztõ ételeket, mint pl. A szálas zöldségeket, a kemény húsokat, a száraz ételeket és a kenyeret. A Duke University Egészségügyi Rendszerek szerint a tenger gyümölcseit általában először jól tolerálják, majd csípős húst és baromfit. Tegyél egészséges élelmiszer-választékot, minden egyes harapást rágcsálj le és állj meg, amikor teljesen érezni kezdesz.