5 dolog, amiről tudnia kell, hogy túl sok vörösvérsejt van

Bár folyadékként gondolkodunk, a vér lényegében egy élő szövet a testben. Célja, hogy hasznos termékeket szállítson a test egyik részéből a másikba. Ahhoz, hogy ebben a képességben működjön, a vér két részből áll: plazmából és sejtekből. A plazma a szalmaszínű folyadék, amely lehetővé teszi a vérsejtek körforgását. Minden típusú vérsejtet hordoz, beleértve az eritrocitákat vagy a vörösvérsejteket. Az eritrociták vért adnak a vörösnek, és segítik, hogy a víz nehezebbé és nehezebbé váljon. A szervezet túl sok vörösvérsejtet vagy eritrocitózist fejleszt ki néhány különböző módon. Az eritrociták maguk is növekedhetnek a sűrűségben vagy a plazma térfogata csökkenhet, így a sejtek nagyobb koncentrációban maradhatnak a vérben. Akárhogy is, az eredmények ugyanazok.

Az eritrocitózis öröklődik vagy megszerzett. Az örökölt forma egy recesszív gén Oroszországban. A megszerzett forma több különböző forrásból származhat. Mivel a vörösvérsejtek a test minden részéhez oxigént hordoznak, az általános oxigénszint csökkenése megindítja a szervezetet, hogy több vörösvérsejtet termeljen, hogy pótolja az egyes vörösvérsejtek kisebb mennyiségű oxigént. Az oxigén csökkenése a dohányzásból származhat, magas magasságban vagy krónikus tüdőbetegségben élhet. A vörösvértestek termelésének növekedését okozó egyéb események közé tartozik a vesebetegség és bizonyos gyógyszerek bevétele.

A vér vörösvértestekkel vastag vért okoz a vérkeringéshez és oxigénellátáshoz kapcsolódó szövődmények. A szív sokkal keményebben kell dolgoznia, hogy vastagabb vért szivattyúzzon, ami túlzott terhet róna rá. A megvastagodott vér lassabban mozog, mint a normál vér, ami oxigénszállítás lassulását eredményezi. Továbbá, ha a vörösvérsejtek tömegben növekednek, sokkal nehezebb idő telik el a szöveteken, és oxigént hordoznak az összes szükséges szövethez.

Mivel a vérkomponensek mikroszkópos szinten működnek, az eritrocitózis pontos diagnózisának egyetlen módja a vér vérképzése és a hematokrit értékelése. A hematokrit a vörösvérsejtek aránya a teljes vér, beleértve a plazmát. A hematokrit értékek normál tartománya a nők esetében 37-48%, férfiak esetében 45-52%. A hematokrit emelkedett ezen szinteken túlmutat az erythrocytosis jelenlétére. A nyilvánvaló tünetek a keringési tünetek és a hipoxia tünetei révén nyilvánulnak meg. Általánosságban elmondható, hogy erythrocytosisban szenved, ha cianózist (bőrszínt kékes árnyalat), fájdalmas vörös foltokat a bőrön, purpurát (a bőrön lévő bíbor foltokat), könnyedén zúzódhat, vagy lázzal, súlycsökkenéssel, hőérzékenységgel és viszkető.

Mivel az eritrocitózis az alapállapot tünete, gyakrabban, mint nem, a kezelések attól függően változnak, hogy milyen az alapjául szolgáló állapot. Ha nincs mögöttes állapot és a vér egyszerűen vastag a sejtekkel, időközönként a vért eltávolítják a szervezetből, amíg a hematokrit nem kielégítő szinten van. Ez a gyakorlat bizonyos helyeken hozta vissza a gyógyfüstöt. Ha szédülés vagy ájulás előfordult, folyadék cserélhető, ugyanakkor a vér lecsapol. Ez segít a szervezetnek abban, hogy állandó vérmennyiséget biztosítson, ami segít megelőzni a kezelés mellékhatásait.