Cseppfolyósodás törés tünetei

Áttekintés

Az amerikaiak körülbelül 5% -a foggyulladást okoz. A Merck kézikönyv megállapítja, hogy a műtét és az antibiotikumok rendelkezésre állása előtt a betegek 50 százaléka meghalna, ez most már majdnem nulla. A felszívódás legsúlyosabb szövődménye a mellékhatás gyulladását követő 24 órán belül előfordulhat. Ez a hasi üreg bélésének (peritoneum) fertőzését okozhatja, amely potenciálisan képes a véráramlásra.

Fáradtság

A Penn State University Milton S. Hershey Orvosi Központja szerint a mellkasi ízületi fájdalom csökkenhet, ha a függelék először megszakad, mert a duzzadt függelékben lévő nyomás felszabadul. A fájdalom azonban hamarosan megerõsödik, amikor a fertõzés a peritoneumra terjed. Az egész has elég kemény, merev és nagyon érzékeny az érintésre. A szakadás kezelése magában foglalja az antibiotikumokat, amelyeket rendszerint intravénásan adnak be a kórházban. Miután a fertőzés megszűnt, a függelék eltávolításra kerül.

Fokozott láz

Ha a törés a fertőzésből a mellékelt zárt területről a teljes peritoneumra terjed, a beteg testhőmérséklete emelkedik. Az olyan gyógyszereket, amelyek csökkentik a lázot, mint például az acetaminofen vagy az ibuprofén, csökkentik a lázat, és kényelmesebbé teszik a betegeket, de nem gyógyítják meg a fertőzést.

Emésztőrendszeri tünetek

A szakadt függőhártya hányást és hasmenést okozhat, vér jelen van a hányásban vagy a székletben. A San Antonio-i Texasi Egészségtudományi Egyetem szerint a szakadás egy paralytikus ileushoz is vezethet, amelyben a széklet nem működik, a széklet és a gáz nem képes átadni, így a gyomor elhajlik, és nem hallatszik a bél.

Sokk

A peritonitis a szakadt függelékből sokkhoz vezet, ha nem kezelik. A páciensnek gyenge, szabálytalan pulzusa lehet, hideg, nyirkos, kékes színű bőr, alacsony vérnyomás, rendkívüli gyengeség és zavartság. A vizelet kibocsátása csökken, a légzés gyors és sekély. A peritonitis okozta lökés olyan egészségügyi vészhelyzet, amely halált okozhat, ha nem gyorsan kezel antibiotikumokkal, folyadékokkal és gyógyszerekkel a vérnyomás növelése és a szívverés stabilizálása érdekében.