Előnyeit és hátrányait

Áttekintés

Célok – valamit elérni szándékoznak – több célja van személyes és szakmai környezetben. A New Hampshire-i Egyetem kifejti, hogy a cél meghatározói a SMART rövidítést használhatják a célok kidolgozására. A céloknak konkrétnak, mérhetőnek, elérhetőnek és relevánsnak kell lenniük. Meg kell adniuk egy konkrét határidőt a befejezéshez. A célok meghatározása számos előnnyel jár, de ez a fajta tervezés szintén hátrányokkal jár.

Tiszta tervek

A célok segítik az embereket abban, hogy világos terveket dolgozzanak ki arra vonatkozóan, hogy mit akarnak elérni és hogyan fogják megvalósítani ezeket az eredményeket. A Maywood Közösségi Főiskola a Spruce Pine, N.C.-ben összehasonlítja az életet cél nélkül annyi kormány nélküli kormányzott hajóra. Kormánya nélkül a hajónak nincs konkrét irányvonala, és elhagyja a pályát. Célok nélkül az embernek nincs világos megvalósítási terve.

Fokozott tudatosság

A célok kitűzése növeli a személy erősségeinek és gyengeségeinek tudatosságát, a Rockville, Md. Montgomery Megyei Köziskolák szerint. A célok megvalósítása felé történő munka lehetővé teszi az emberek számára, hogy meghatározzák, mely területeket kell javítaniuk a cél elérése érdekében. A célok beállítása lehetővé teszi az emberek számára, hogy azonosítsák erősségeiket, és gyorsabban vagy jobb eredmények elérése érdekében használja fel őket.

Különleges prioritások

Néhány embernek nehéz feladatai vannak, mert nem ismerik a prioritásaikat. Világos célok nélkül az emberek olyan dolgokat töltenek, amelyek elvonják az eredményt. Attól függően, hogy a személy, zavarás lehet a tévénézés, a szörfözés a weben vagy számítógépes játékokat játszani. Egyértelmű cselekvési terv létrehozása arra kényszeríti az embereket, hogy meghatározzák prioritásaikat és korlátozzák a zavaró tényezőket, a Montgomery megyei állami iskolák szerint.

Nyomás

A megállapított célok nyomást gyakorolnak, különösen, ha valaki más létrehozza azokat. Valaki, akinek feladata, hogy 25 százalékkal javítsa munkateljesítményét az előző évhez képest, úgy érezheti, hogy a munkaadó elvárásainak való megfelelésre van szüksége. Még a személyes célok is további nyomást eredményeznek. Valaki, akinek célja a súlycsökkentés, nyomást gyakorolhat éttermekben való étkezéskor vagy nagy zsírtartalmú, nagy kalóriatartalmú ételeket kísérő eseményeken.

A cél elérése érzést ad a képességek megvalósításának vagy elsajátításának. Amikor valaki nem éri el a célt, akkor kudarcot vallhat. Ez a meghibásodás megakadályozhatja, hogy a személy a jövőben meghatározza a célokat, vagy fontos mérföldköveket érjen el. A Charleston-i keleti Illinois Egyetem azt javasolja, hogy bárki, aki nem ér el célt, időbe telik, hogy értékelje ezt a célt. Ha a cél nem volt reális, vagy az elérni kívánt technikák hibásak voltak, akkor új célnak kell lennie. Ha ezt az információt használja a célok módosításához, akkor a hiba a tanulás lehetőségévé válik.

A hibaérzék