Hasi sérv jelek és tünetek

Hasi Mass

A hasi sérv akkor jelentkezik, amikor a bél egy része abnormálisan az izmok hasfalának gyenge szakaszán keresztül mozog, magyarázza a Better Health Channel, az ausztrál kormány által létrehozott egészségügyi információs weboldalt. Ez a körülmény a hasfal falán felhalmozódott túlzott stressz következtében keletkezhet köhögés, emelkedő emelkedés vagy bélmozgási nehézségek tartós epizódjai miatt. Ha a hasi sérv jelei és tünetei kialakulnak, a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, hogy megakadályozzon további orvosi szövődményeket.

Fájdalom

A hastöréses betegek többsége észrevehető masszát vagy hasadást mutat a hasi terület alatt, magyarázza a Merck Manual, a betegek és a gondozók online orvosi enciklopédiája. A hastörés akkor alakul ki, amikor a hasi szervek a hasfalon átnyúlnak. Az orvos a hasi bénulást a hasi üregben viszonylag kis kényelmetlenséggel tolhatja vissza.

Hányinger vagy hányás

Bizonyos betegeknél a hasi sérv a fájdalom érzését okozhatja a hasban, mint ennek a betegségnek a tünete. Ezeknek a fájdalmas tüneteknek a súlyossága enyhe vagy súlyos lehet, és tipikusan unalmas és állandó jellegűek, magyarázza az orvosok a Baylor College of Medicine-ban Houstonban, Texasban. Bizonyos tevékenységek, például köhögés, ülő vagy hosszabb ideig tartó állások, egyes betegekben súlyos fájdalmas hasi herégi tüneteket okozhatnak. Ha a hasi fájdalom tünetei fokozatosan rosszabbá válnak, azonnal forduljon orvoshoz, mivel ezek az érzések jelezhetik a herniával kapcsolatos szövődményeket, amelyeket fojtogatásnak neveznek.

Ha a hasi sérv miatt a hasfalban csapdába esik a hasfal, akkor a Merck Manual elárulja, hogy a vékonybél belégzése a vékonybélbe kerülhet. Ez a sérv komplikáció az úgynevezett fulladás, és súlyos gyulladáshoz és fertőzéshez vezethet az érintett betegeknél. Az a beteg, aki fojtott hasi sérveket alakít ki, hányingévé válhat, vagy hánytatni kezdheti ezt a tünetet. A bal kezeletlen, a fojtott hasi sérv végzetes lehet.