Strattera alternatívái

Stimuláns gyógyszerek

Strattera, a gyógyszeres atomoxetin márkaneve a közös figyelem a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség kezelésére. Bár jól működik sok ember számára, ez nem olyan hatékony, mint a hiperaktivitási tünetekkel járó egyéb gyógyszerek, és néha kellemetlen mellékhatásokat okoz. Strattera számos alternatívát kínál.

“Off-Label” gyógyszerek

Az orvosok gyakran serkentő gyógyszereket írnak fel az ADHD kezelésére. Bár a serkentő gyógyszerek az ADHD nélkül élőket energizálják, paradox módon elősegítik a nyugalom érzését a betegségben szenvedők számára. A dopamin szint növelésével fokozzák a fókuszt és a koncentrációt. Az ADHD-re felírt szokásos serkentő gyógyszerek közé tartoznak az amfetamin és a lisdexamfetamin, metilfenidát, dextroamphetamin és dextroamphetamin-amfetamin. Ezeknek a gyógyszereknek többsége rövid hatású formában és hosszú hatású formában áll rendelkezésre, magyarázza a MayoClinic.com. Bár ezek a gyógyszerek csökkentik az ADHD tüneteit a betegségben szenvedők számára, a stimulánsok nem mindenkinek. A hyperthyreosisban, a magas vérnyomásban, a szívbetegségben, a glaukómában, a szorongásban vagy a függőségben szenvedőknél kerülni kell ezeket a gyógyszereket, és más kezelési lehetőségeket orvosával kell megvitatni. A serkentő gyógyszerek gyakori mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, az étvágycsökkenés, az alvási nehézség, a versenyző szív, tics, ideges gyomor, szédülés, depresszió, ingerlékenység, kellemetlen érzés vagy nyugtalanság és hangulatváltozások a HelpGuide.org szerint. Súlyos, de ritka mellékhatások közé tartozik a mellkasi fájdalom, légzési nehézség, ájulás, gyanakvás, paranoia és hallucinációk. Az ilyen súlyos mellékhatásokon átesett személyeknek haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk. A Mayo Clinic honlapja megjegyzi továbbá, hogy ezek a gyógyszerek a gyermekek csökkent növekedésével járnak együtt.

Nem gyógyszertári lehetőségek

Bár az antidepresszánsokat és a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket az ADHD kezelésében az Élelmiszer- és Gyógyszeradminisztráció nem hagyta jóvá, az orvosok gyakran előírják ezeket a gyógyszereket a betegség tüneteinek csökkentésére, amikor a stimuláns gyógyszerek és a Strattera hatástalanok vagy nemkívánatosak. Az antidepresszánsok különösen hasznosak azok számára, akik mind az ADHD, mind a depresszióban szenvednek. A leggyakrabban használt antidepresszáns az ADHD kezelésére bupriorion, a HelpGuide.org szerint. A gyakran előírt vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közé tartozik a guanfacin és a klonidin. Ezek a gyógyszerek jobban működnek az agresszió, a hiperaktivitás és az impulzivitás tüneteinek csökkentése érdekében, de nem feltétlenül segítik a figyelmetlenség tüneteinek csökkentését.

Azok számára, akik a gyógyszereket teljesen el akarják kerülni, a kognitív viselkedési tanácsadás betegeket oktat a betegségről, és együtt dolgozik velük a gondolkodási és viselkedési mintáik megváltoztatásában. A családi tanácsadás, iskolai tanácsadás és támogató csoportok sok esetben hasznosnak bizonyulnak. A rendszeres testmozgás – különösen a jóga – segíthet az ADHD tüneteinek enyhítésében, jegyzi meg a MayoClinic.com. Az étkezési változások elősegítése bizonyos helyzetekben is segíthet. Ezek az étrendi változások magukban foglalják az olyan lehetséges allergének, mint a tojás, a búza, a csokoládé, a tej és a szalicilátokat, mesterséges színezékeket és kémiai adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket. Az Omega-3 zsírsavtartalmú élelmiszerek bevitelének növelése szintén segíthet a University of Maryland Medical Center szerint. Lehetséges, hogy néhány gyógynövény-kiegészítő, beleértve a ginko, a ginseng, a hypericum, a cink vagy a zsírsav vegyületeket, szintén segít. Azok azonban, akik a gyógynövény-kiegészítők használatát szeretnék használni, mindenképpen orvoshoz kell fordulniuk. E kiegészítések némelyike ​​veszélyes vagy nemkívánatos mellékhatásokat okozhat.