Van-e gyümölcslé, amit inni lehet az élesztő megelőzésére?

Az élesztőgomba kellemetlen és zavaró, de ritkán okoz súlyos károkat. Ezek akkor fordulnak elő, amikor a Candida albicans – élesztőgombák – túlnövekednek a szájban, a hüvelyben vagy más területen. Ha hajlamos az élesztőgomba fertőzésre, beszéljen bármilyen kiegészítő és alternatív kezelésről az Ön egészségügyi szolgáltatójával. Bizonyos gyümölcslevek fogyasztása segíthet megelőzni a candida növekedését és fertőzést okozni, de a gyümölcslé nem helyettesíti az orvosi kezelést.

A citromok értékesebbek, mint a friss nyári napokon. Tartalmaznak erőteljes antimikrobás tulajdonságokat, és a kutatók azt találják, hogy küzdenek az élesztőgombákkal. Az élesztőgyulladás a szájban, melyet orvosi úton fogamzásgátlónak neveznek, rendszerint olyan betegeknél fordul elő, akiknek megromlott immunrendszere van, például a HIV betegek. Egy 83 HIV betegből álló kis vizsgálatban a citromlé hatékonyan leküzdötte a mocsokot. A tanulmány a Phytomedicine folyóirat 2009. márciusi számában jelent meg.

A tudósok publikálták az előzetes kutatásokat, amelyekben az áfonyás gyümölcsben és a gyümölcslében található proanthocyanidinek nevezett polifenolok jelzik a candida gátlását. A tanulmányban a kutatók arra törekedtek, hogy megállapítsák, hogy az áfonya segít-e a húgyúti fertőzések leküzdésében. Azt találták, hogy az áfonya-polifenolok megakadályozták a candida számára, hogy biofilmt alakítson ki és szorozzon. Az áfonya szignifikáns anti-élesztő aktivitást mutatott a tesztcsöves kísérletben mesterséges vizelet alkalmazásával. Bár ez az előzetes bizonyíték ígéretes, jól megtervezett emberi tanulmányokra van szükség.

A trópusi gyümölcslé noni gyümölcsét kész ital-italként értékesítik. A friss gyümölcsök kevésbé hozzáférhetőek, de néhány egzotikus gyümölcspiac is hordozhatja. Egy tanulmány értékelte a noni juice kivonat gombaellenes hatását a candida kultúrákon. A szerzők arról számoltak be, hogy a noni gombaellenes aktivitást mutatott a candida ellen, és a dózis függvényében a növekedést különböző mértékben csökkentette. Eddig csak tesztcsöves és állatkísérleteket végeztek, ezért több kutatásra van szükség. A tanulmányt az Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology, Oral Radiology és Endodontics című folyóiratban tették közzé 2009 szeptemberében.

A cukortartalmú élelmiszerek elősegíthetik a candida növekedését. Ezért válassza a nem cukrozott gyümölcslevet, és ne cukrot adjon hozzá, ha önmagát gyümölcsöszedik. A citrom savanyú, de a frissen sajtolt citrom vízzel való hígítása segít. Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt ivott, hogy megakadályozza az élesztő fertőzéseit. Egyes gyümölcslevek olyan anyagok, amelyek csökkenthetik vagy növelhetik a gyógyszerek hatását. A Noni juice nagyon magas a káliumban, ami alkalmatlan ha veseelégtelenség miatt alacsony káliumtartalmú étrendet követ.

Citromlé

Áfonyalé

Noni Juice

Fontolóra venni