Méh pollen mellékhatások

Allergiás reakció

A méhek pollen már évezredek óta táplálékkiegészítőként használatos. Az ókori görög orvos, Hippokratész 2500 évvel ezelőtt használta. A méhek virágról virágra virágzó méhek lábán gyűjtik a méhek pollenét. Nagy a fehérje, és tartalmaz béta karotint, C- és E-vitaminokat, likopint, szelént és flavonoidokat. A termék az allergiák deszenzibilizálására, immunogén hatásaira, valamint a fáradtság és a depresszió elleni küzdelemre kerül forgalomba. A “The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine” szerint csökkentheti az allergia és a szénanátha tüneteit. Bár kevesen tapasztalnak káros mellékhatásokat a méhek pollenből, ezeknek komoly reakciói lehetnek.

Fényérzékenység

A “The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine” szerint a méhpulén ritka esetekben súlyos allergiás reakciót, vagy akár halált is okozhat. Azok a személyek, akik allergiásak a méhcsípésekre, kerülniük kell a méhek pollent. Ha úgy gondolja, hogy allergiás lehet a méhek pollenre, akkor tesztelni kell az allergiás reakciót mielőtt a méhek pollent tartalmazó termékeket használná. Az anafilaxiás reakciók ritkán fordulnak elő. Például anafilaxiás reakció léphet fel allergiás betegekben a méhek pollen kezdeti lenyelése után.

Akut veseelégtelenség

Egy esettanulmányban egy 32 éves nőnek fototoxikus kiütéses reakciója volt a méhek pollen és egyéb összetevőket tartalmazó kiegészítés felvétele után. Bár a méhek pollen önmagában nem kapcsolódik a fényérzékenységhez, bizonyos személyekben ilyen reakciót okozhat, ha más összetevökkel kombinálódik. Önmagában a méhek pollennek kevés mellékhatása van, de más összetevők és gyógynövények kombinációjával együtt a toxikus reakció kockázata nő.

Egyéb mellékhatások

Bár ez a mellékhatás ritka, van egy esettanulmány-beszámoló arról az emberről, aki akut veseelégtelenséget fejlesztett ki, miután 5 hónapig a méhek pollent tartalmazott.

Ellenjavallatok

Jelentettek kisebb mellékhatásokat, mint például gyomor-bélrendszeri irritációt és hasmenést. A “Mosby’s Handbook of Herbs & Natural Supplements” szerint a cukorbetegséggel vagy a májbetegséggel rendelkezők nem használhatják a méhek pollent. Csökkenti az inzulin és az orális hipoglikémiák hatékonyságát.

A terhes és ápoló nőknek nem szabad bee pollen-t szedniük. A méh pollenről kimutatták, hogy elnyomja az angiogenezist, amely az új vérképző sejtek kialakulása, humán köldökzsinóros sejtekben. Noha a várandós nőknél negatív mellékhatás jelentkezik, a kórokozó angiogenezishez kapcsolódó betegségben szenvedők is előnyösek lehetnek. Egy tanulmányban olyan várandós nő, aki a méhek által termelt terméket alkalmazta a terhesség első hetei alatt, olyan résztvevők között volt, akiknek mellékhatásai voltak: kiütések, légzési tünetek és emésztőrendszeri tünetek.