Amoxicillin mellékhatások kisgyermekekben

Gyomorrontás

Az amoxicillin egy receptre adott antibiotikum gyógyszer, amelyet az orr, a torok, a fülek, a bőr és a húgyutak különböző bakteriális fertőzéseinek kezelésére alkalmaznak. Gyermekeknél ezt a gyógyszert tipikusan folyékony vagy rágótabletta formájában orálisan adják be. A gyógyszer folyadék formáját hideg folyadékkal, például formula, tej vagy gyümölcslé keverhetjük, hogy javuljon ez a recept. Az amoxicillin mennyisége, amelyet a gyermeke kap, a súlyán alapul, amelyet gyermekorvosának kell meghatároznia. Az amoxicillinnel járó mellékhatások korlátozottak, de a kezelés megkezdése előtt meg kell tárgyalni gyermekének gyermekorvosával.

Hasmenés

Az amoxicillin szedése során a gyermek gyomorpanaszokat idézhet elő, mivel ez a gyógyszer mellékhatása. Gyermeke panaszkodhat, hogy a hasa fáj, vagy esetleg nem érdekli a kedvenc snackét. Az amoxicillin mellékhatásaként ingerlékeny vagy letargikus is lehet.

Allergiás reakció

Az amoxicillin okozhat gyulladásos hasmenést. A hasmenés okozhatja a gyermeket, hogy vizes vagy laza székletet szedjen ki. Ha gyermeke az amoxicillint szed, lehet, hogy a szokásosnál gyakrabban kell változtatni a kisgyermek pelenkáját, vagy észreveheti, hogy az idősebb gyermeknek gyakrabban kell menni a fürdőszobába, mint a szokásosnál: a hasmenés is okozhat hasi fájdalmat vagy puffadást okozhat Legyen kényelmetlen a gyermeke számára. Ennek a mellékhatásnak a következtében gyermeke panaszkodhat, hogy nem érzi jól magát, vagy nyugtalan vagy ingerlő lehet. Ha ezek a tünetek továbbra is fennállnak, az Ohio egészségügyi intézetének egészségügyi szakemberei javasolják, hogy beszéljen gyermekének gyermekorvosával.

Bár ritka, az amoxicillinnel szembeni allergiás reakció néhány gyermeknél előfordulhat. Az ilyen gyógyszerekkel kapcsolatos allergiás reakciók tünetei a következők: bőrkiütés (csalánkiütés), légzési nehézségek, rohamok, láz vagy a láb, a kéz vagy a nyelv duzzanata. Ha gyermeke az amoxicillin szedése után ezen tünetek bármelyikét kifejti, azonnal forduljon gyermekorvosához, hogy megakadályozza az életveszélyes orvosi szövődményeket.