10 tény a tüdőről

Áttekintés

Minden alkalommal, amikor lélegzetet veszünk, a levegő a hörgőcsöveken keresztül és a tüdő légzsákjaiba kerül. A légzsákok sejtjei kivonják a levegőből oxigént, és végül eljutnak a véráramba. A légzsákokban lévő rugalmas szálak lehetővé teszik a tüdő napi közel 25000-szeres kiterjedését és összeomlását, a MedlinePlus szerint. A tüdők bonyolult légzsákok, csövek és erek, amelyek együtt dolgoznak a szükséges oxigén biztosítása érdekében a szövetek egész testében.

A levegő mennyisége

A British Lung Foundation (BLF) beszámol arról, hogy a tüdő naponta 8000 és 9000 liter levegőt (kb. 2100 és 2400 gallon közötti) levegőztet.

Diafragma

A lélegeztetést az izom diafragmának nevezett rugalmassága teszi lehetővé. A National Geographic leírja, hogy a membrán, amely az izmok a mellkas és a hasrész között, megköti a levegőt a tüdőbe, és ellazítja a levegőt a tüdőből.

alveolusok

A tüdő légzsákjait technikailag alveoláknak nevezzük, és apró, spongyos szerkezetek vannak a tüdőben. A National Geographic szerint körülbelül 600 millió alveolus van a tüdőben, és csak egy tüdőben elegendő egy teniszpálya mérete, ha szétterjednek.

Az agy

Az agy irányítja a tüdő belégzését és kilégzését. A National Geographic szerint az agy gyorsan észreveheti az oxigén koncentrációját a levegőben, és ennek megfelelően növeli vagy csökkenti a légzés sebességét.

Az American Lung Association (ALA) szerint a tüdőrák a második leggyakrabban diagnosztizált rák, de még mindig a rákos halál vezető oka. A National Geographic jelentése szerint a tüdőrákot évente 1,4 millió ember diagnosztizálja.

Rák

Légzési arány

A BLF szerint egy átlagos felnőtt körülbelül 14-16 alkalommal / percenként lélegzik, ez az arány percenként több mint 60 alkalommal emelkedik a testmozgás során.

A tüdő egy nagyon egyedi szerv. A Minnesota Tudományos Múzeum (SMM) szerint a tüdők az egyetlen szerv a testben, amely lebeghet. A BLF azt is jelenti, hogy a tüdő a szervezet legnagyobb szerve, és a szervezeten belüli egyetlen szerv, amely kívül esik.

A bébi érett tüdeje a levegőből kivonja a oxigént, mint a felnőtt tüdő. A csecsemők tüdeje azonban sokkal nagyobb arányban lélegzik, mint a felnőtteknél. Az SMM szerint a babák kb. 40-50 alkalommal / percenként lélegzik.

A tüdőrákon kívüli krónikus légzőszervi (tüdő) betegségek a negyedik halálok az Egyesült Államokban, a Centers for Disease Control és Prevention (CDC) szerint.

Csak a tüdő …

Baba tüdeje

Tüdőbetegség és halál

A tüdőt érintő rák mellett számos betegség is létezik. A MedlinePlus jelentése szerint ezek a betegségek közé tartoznak az influenza, tüdőgyulladás, tuberkulózis, asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), hörghurut és cisztás fibrózis.

Tüdőbetegségek típusai