A cardiovascularis rendszer 5 fő funkciója

Áttekintés

A szív-és érrendszer, más néven a keringési rendszer magában foglalja a szív, az artériák, vénák, kapillárisok és a vér. A szív olyan szivattyúként működik, amely a testen keresztül mozgatja a vért. Az artériás vérkeringés vérből szállítja a testet, és a vénás keringés viszi vissza a szívbe. A kapillárisok apró vérerek az artériás és vénás keringés felületén, ahol anyagcsere történik a vér és a test szövetei között. A szív-és érrendszeri rendszer számos fontos funkciót szolgál, amelyek szükségesek az élethez.

Oxigén és szén-dioxid szállítás

A szervezet oxigénellátása a szív- és érrendszer egyik legfontosabb funkciója. Bár minden sejt oxigént igényel, az agysejtek a legérzékenyebbek és 3 percig halnak meg, ha oxigéntől megfosztják. A belélegzés során a levegő belép a tüdőbe, és az oxigén felszívódik a légzsákokon keresztül a véráramba. Ez az oxigénben gazdag vér szivattyúzódik a szívben az artériás keringésbe. A kapillárisoknál az oxigén diffundálódik a vérből és a test szervek és szövetek sejtjeibe. Ugyanakkor a szén-dioxid – a sejtek által termelt hulladéktermék – abszorbeálódik a vérbe, és a vénás keringésen keresztül szállítja a tüdőbe. Amikor ez az oxigénhiányos vér eléri a tüdőt, a szén-dioxid diffundál a légzsákokon keresztül, majd kilégzésre kerül. Ez a ciklus minden légvételnél megtörténik.

Tápanyag- és hulladéktermék-szállítás

A tápanyagok kiszállítása a szervezetbe a szív- és érrendszer egyik kritikus funkciója. Miután az ételt megemésztették a gyomorban és a belekben, összetevő tápanyagai felszívódnak a véráramba. Ezek a tápanyagok közé tartoznak a cukrok, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és fehérje-építőelemek, aminosavak. Mindegyik tápanyag létfontosságú az egészséges testtevékenység szempontjából. Például a cukor glükóz a szervezet elsődleges tüzelőanyaga az energia előállításához, és az aminosavak lehetővé teszik a szervezet számára új sejtek előállítását. Az oxigénhez hasonlóan a tápanyagok a véráramból a sejtekbe diffundálnak a kapillárisok segítségével. A szén-dioxid mellett a keringési rendszer felveszi az anyagcsere-hulladékot és a toxinokat, és továbbítja őket a májra, a vesére és a tüdőbe, hogy a szervezetből való esetleges eltávolításra kerüljön.

Betegségvédelem és gyógyítás

A keringési rendszer a betegségtáblító sejtek és fehérjék, valamint az immunrendszer hírvivőinek autópályája. Az immunrendszer sejtjei úgynevezett fehérvérsejtek járulnak el a szervezetbe, hogy keressék a baktériumokat. Ha fertőzés következik be, ezek a sejtek kémiai riasztási jeleket küldnek, amelyek a véráramon keresztül haladnak, és ezután a fertőzést gátló sejteket a fertőzés helyére szállítják. A keringési rendszer olyan kémiai hírvivőket is hordoz, amelyek sejteket vonzanak a sérülések vagy betegségek által károsodott szövetek gyógyítására.

Hormonszállítás

A hormonok olyan kémiai hírvivők, amelyeket az endokrin mirigyek termelnek, amelyek befolyásolják a távoli szerveket. A kardiovaszkuláris rendszer az endokrin mirigyek és a hormonok által szabályozott szervek vagy szövetek közötti szállítási kapcsolat. Például az agyalapi mirigyben termelt hormonok az agyban szabályozzák az egyéb endokrin mirigyeket – például a pajzsmirigyet, a petefészket és a heréket -, valamint irányítják a gyermekkori növekedést. Hasonlóképpen a hasnyálmirigyben termelt vércukorszint-csökkentő hormon inzulin hatással van a szervezetben a vércukorszint felszívására és felhasználására. És a pajzsmirigyhormonok befolyásolják a szinte minden test szerv és szövet metabolikus arányát, köszönhetően testüknek a keringési rendszeren keresztül történő szállításának.

A testhőmérséklet szabályozása gyakran figyelmen kívül hagyott, de fontos szerepet játszik a szív- és érrendszerben. Az emberi test optimális funkciója viszonylag keskeny hőmérsékleti tartományon belül van, amely szorosan szabályozott. Ha a testhőmérséklet emelkedni kezd, a testfelület közelében lévő véredények tágulnak, méretük növekedésével. Ez lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megszabaduljon a felesleges hőtől a bőrön keresztül. Ezzel szemben, ha a testhőmérséklet csökken, a felületi véredények összehúzódnak a testhő megőrzése érdekében. A kardiovaszkuláris rendszer a test izzadásának mechanizmusával együtt működik, mint a testhőmérséklet elsődleges szabályozói.

Testhőmérsékleti szabályozás