B1 és b12 vitaminokat a perifériás neuropátia kezelésére

Idegrendszere két fő részből áll. A központi idegrendszer magában foglalja az agyat és a gerincvelőt, míg a perifériás idegrendszer hosszú, fonalas idegcsomókból áll, amelyek a koponyán és a gerincoszlopon kívül vannak. A perifériás neuropathia a központi idegrendszeren kívüli idegcsoportok károsodásának leírására használt kifejezés. Bizonyos B-vitaminok hiányosságai perifériás neuropathiát okozhatnak, de a B-vitaminok nem hatásosak a perifériás neuropathia minden formájának kezelésére.

Okoz

A perifériás idegek hajlamosak különböző források, többek között trauma, alkohol és egyéb toxinok, gyógyszerek, táplálkozási hiányosságok, rák, AIDS, bakteriális fertőzések, genetikai állapotok és anyagcserezavarok, például cukorbetegség és hipotireózis károsodására. A Michigan Állami Egyetem Humán Orvosi Főiskolájának szakértői szerint a perifériás neuropátia leggyakoribb kezelhető oka a cukorbetegség, a hypothyreosis és a táplálkozási hiányosságok.

B1-vitamin

Az Elson Haas, M.D. könyvében: “Egészséges táplálkozással való tartózkodás” című könyvében kimondja, hogy a tiamin vagy a B-1 vitamin kétféleképpen járul hozzá az idegeinek egészségéhez. Az acetilkolin neurotranszmitter szintézisének elősegítésével a tiamin megkönnyíti az idegimpulzusok vezetését a perifériás idegeken keresztül. A tiamin szintén szerepet játszik a myelin termelődésében, amely a védőbevonat, amely elszigeteli az idegeit. A thiaminhiányos megbetegedésekkel járó Beriberi-t az égő lábak, a csökkent reflexek, a végtagok csökkenése és az izomgyengeség, a perifériás neuropátia összes tünete jellemzi.

B12-vitamin

A B-12 vitamin vagy a kobalamin szükséges az egészséges mielin előállításához. A B-12-vitamin hiányát a nem hatékony felszívódás okozza – az időseknél gyakori probléma – az autoimmun betegség, melynek neve vészes vérszegénység vagy a táplálékfelvétel hiánya, ami néha szigorú vegetáriánusokban fordul elő. A B-12-vitamin-hiányos perifériás neuropátia kiemelkedő tünetei a zsibbadás, a bizsergés és a rezgőérzés elvesztése a végtagokban. A gyengeség, a memóriavesztés, a dezorientáció, a paranoia és a delírium a központi idegrendszer károsodásához vezethet.

Kezelés

A táplálkozási hiányosságokból eredő perifériás neuropátiák kezelésének elmulasztása progresszív idegkárosodáshoz és halálhoz vezethet. Napi 20-30 mg tiamin-kezelés általában a tiaminhiány miatt a perifériás neuropátia kezelésére szolgál, és napi 1-2 mg B-12-vitamin jellemzően elegendő a B-12 hiányának kezelésére. A kiegészítést több hónapig, vagy sok esetben B-12-es hiány esetén folytatni kell. Számos tünete fordulhat elő a terápia során, de néhány – különösen a B-12-vitamin hiány – állandó lehet.

Ha a perifériás neuropathia a B-1-vitamin vagy a B-12-es hiányosságok következménye, akkor ezekkel a tápanyagokkal való kezelés megakadályozza a progresszió kialakulását, és gyakran megfordítja a károsodást. A más okok miatt jelentkező perifériás neuropátiák valószínűleg nem reagálnak a B-1-vitaminra vagy a B-12-vitamin-kiegészítésre. Mivel a neuropathia okai sokfélék – még fontosabb, hogy egyesek potenciálisan életveszélyesek – az orvosuk megkeresheti a tartós neurológiai tünetek okát.

szempontok