Bazális ízületi gyulladásos gyakorlatok

Áttekintés

A bazális ízületi gyulladás akkor fordul elő, amikor a hüvely alján lévő csontot borító porc romlik, ami a csontokat és az ízületeket egymás ellen rácsozik. Az állapot, más néven carpal metacarpal, mind a négy nőből és egy a 12 emberből érkezik, jelentette be a Washington Center Egyetem honlapján. A gyengéd hüvelykujj gyakorlatok és a nyújtás enyhítheti az ízületi gyulladásos tüneteket, beleértve a merevséget, a korlátozott mobilitást és a fájdalmat.

Be és ki és a Thumb Slide

A “be és ki” és a “hüvelykujj-csúszda” gyakorlatok növelik a hüvelykujj mozgásának körét. Először kényelmesen üljünk le, és emeljük fel a kezünket a teste előtt, és fordítsuk be a tenyerünket. Csúsztassa hüvelykujját a tenyerére, a kis ujjad felé. Hajlítsa a hüvelykujját, hogy növelje a mozgást, majd emelje fel a hüvelykujját a mennyezet felé, kiegyenesítve és kiterjeszti a magasságot, amennyit csak tud.) Ezután tartsa a tenyerét befelé, és tegye a hüvelykujját a tenyerére, közvetlenül a mutatóujj. Egyenes hüvelykujj megtartása, távolítsa el a tenyerétől, amennyire csak lehetséges. Húzza vissza hüvelykujját a kiindulási helyzetbe, pihenjen és ismételje meg. A Washington Orvostudományi Egyetem Ortopédiai és Sporttudományi Intézetének weblapja javasolja, hogy minden egyes gyakorlatot három-tíz alkalommal folytassanak, naponta 1-2 alkalommal.

Thumb Walk és Thumb Roll

A “hüvelykujj séta” és a “hüvelykujj tekercselés” gyakorlatok növelik a hüvelykujj mobilitását, miközben mozgást igényelnek. Üljön kényelmesen, emelje fel a kezét, és fordítsa meg a tenyerét úgy, hogy felfelé nézzen. Egyenesítse ki a csuklóját és érintse meg a hüvelykujját az első ujjához, és formázza az “o” betűt. Engedje el, és érintse meg a hüvelykujját a második ujjhegyéhez, és hozzon létre egy másik “o.” Folytassa ezt a mintát minden ujjával. Miután befejezte, kiegyenesíti és elterjeszti a hüvelykujját és az ujjait: A “hüvelykujj tekercseléséhez” forgassa el a tenyerét úgy, hogy szembenézzen veled, és elterelje ujjait. Húzza ki a hüvelykujját és mozgassa a tenyerére, a mutatóujj felé. Egyenes hüvelykujj és mutatóujj megtartása esetén érintse meg a hüvelykujját a mutatóujja csúcsához. Előfordulhat, hogy kissé mozgatni kell a mutatóujját, hogy elférjen. Visszatérés mind a kiindulási helyzetbe, mind az ismétléshez. Az Ortopédiai és Sporttudományi UW Orvostudományi Intézet azt javasolja, hogy minden egyes gyakorlatot 3-10 alkalommal folytassanak, naponta 1-2 alkalommal.

Thumb Stretch

Ez a szakasz ellazítja és meghosszabbítja a hüvelykujját körülvevő izmokat, szalagokat és ízületeket. A rugalmasság növelése megkönnyítheti a bazális ízületi gyulladás tüneteit: Emelje fel a kezét előtted, fordítsa be a tenyerét, és ujjait a mennyezet felé tolja, miközben a hüvelykujját rám irányítja. Óvatosan húzza ki a hüvelykujját az ujjaitól, és nyújtsa a hüvelykujját. Ha ez nem okoz fájdalmat, használja a másik kezét, hogy húzza a hüvelykujját egy kicsit tovább, és növeli a szakaszon. “Az UW Medicine ortopédia és sporttudományi orvos által ajánlott csinálni három-tíz ismétlődése ezt a gyakorlatot, naponta 1-2 alkalommal.