Allergia a sárga színezékre

A sárga élelmiszerfesték enyhén súlyos allergiás reakciókat okozhat, ha érzékenysége van a termék egy vagy több kémiai összetevőjével szemben. A gyártók ezt a szintetikus festéket, az úgynevezett FD & C Yellow No. 5 vagy tartrazin, sok élelmiszertermékben használják, és alaposan el kell olvasnia az összetevők listáját annak meghatározása érdekében, hogy mely feldolgozott élelmiszerek tartalmazzák ezt az adalékanyagot. Ha allergiát gyanítasz, ismerd meg a tüneteket és a közös táplálékforrásokat, hogy segítsen megakadályozni a szövődményeket.

Allergiás reakciók tünetei

Az olyan termékekre jellemző gyakori allergiás reakciók, mint a sárga színezék, közé tartozik a csalánkiütés, bőrviszketés, gyomorfájás, émelygés, hányás és hasmenés. A súlyos reakció az ajkak és nyelv duzzanata, valamint nyelési vagy légzési nehézség kialakulásához vezethet. A mellkasi fájdalmat is tapasztalhatja. Ha ezeket vagy bármely más tünetet tapasztalja, azonnal forduljon orvosához. A mellkasi fájdalmak és légzési nehézségek esetén azonnal forduljon orvoshoz. Ha súlyos allergiás reakciója van, orvosa felírhatja az epinefrint, hogy mindenkor tartsa a kezét. Ez az injektálható gyógyszer általában csökkenti a duzzanatot és más súlyos tüneteket. A tünetek kezeléséhez továbbra is orvosi segítséget kell kérnie.

Asztma által indukált reakciók

Az 1950-es években a tartrazin korai tanulmányai összekapcsolták a sárga színezéket az asztmás epizódok előfordulásával. A tanulmányok anekdota- és megfigyelési alapúak voltak, amelyek a Nebraska-Lincoln Egyetem szerint nem a legpontosabb adatokat szolgáltatták. A legújabb kutatások nem erősítik meg ezeket a korai megállapításokat. Ha olyan asztmás rohamokról számolsz be, amelyekről úgy gondolod, hogy a sárga színezékek fogyasztása miatt merülnek fel, beszélje meg kezelőorvosával a megfelelő kezelést.

További egészségügyi aggodalmak

A sárga élelmiszerfesték számos olyan körülményhez kapcsolható, amelyek gátolhatják a gyermekek tanulási és egyéb kognitív funkcióit. A potenciális aggályok közé tartozik a hiperaktivitás, az agresszió, az ingerlékenység és az alvászavarok növekedése, jelentette be a Mezőgazdasági és Kereskedelempolitikai Intézet. Ha a gyermek egy vagy több ilyen állapotot tapasztal, az orvos javasolhatja, hogy megszüntessék a sárga színezéket, és megállapítsák, ez mérsékli-e a viselkedést vagy állapotot.

A sárga festék elkerülése

Ha a tartrazin allergiáját gyanítja, távolítsa el a szintetikus festéket tartalmazó termékeket. Ez magában foglalja a cukorka és számos feldolgozott élelmiszer, mint a cookie-k, crackerek és gabonafélék. Továbbá sok dobozos, könnyen főzhető vagy azonnali élelmiszer tartalmaz sárga festéket. Ha egy termék sárga festéket tartalmaz, az élelmiszer-címke ezt az adalékanyagot tartalmazza összetevőként. Más elemek, például gyógyszerek és kozmetikai termékek is tartalmazhatnak sárga színezéket. A gyógyszerész meg tudja mondani, hogy a gyógyszerei tartalmaznak-e sárga festéket. A kozmetikumokhoz kozmetikai összetevőket kell keresnie online vagy a vállalat ügyfélszolgálatán keresztül.